miercuri, 16 aprilie 2014

Responsabilitatea

Simţul de răspundere se învaţă - Oamenii sunt diferiţi în funcţie de simţul de răspundere. Sunt oameni care îşi asumă cu plăcere răspunderea pentru cineva sau ceva şi există oameni care încearcă să scape de aceasta. Această diferenţă se arată şi în atitudinea persoanei respective faţă de greşelile comise de ea însăşi. Cine are simţul răspunderii, recunoaşte eventualele greşeli, cine nu are, încearcă să dea vina pe altcineva. Acest lucru depinde în fond de educaţie şi învăţare. Formarea răspunderii se începe încă de la o vârstă fragedă. Un copil poate primi sarcini mici, de exemplu udarea regulată a unei plante, hrănirea animalului de companie, aşezarea tacâmurilor... etc.

Adolescenţa - Este important să întărimsimţul răspunderii adolescentului şi la pubertate, chiar dacă în aceasta perioadă problemele, conflictele sunt frecvente. Adolescenţii îşi caută identitatea, adesea numai de dragul opunerii contrazic, testează cât sunt de puternici, cât sunt de ''adulţi''.

Responsabilitatea pentru celălalt - Este o regulă generală: şi copiii trebuie să aibă sarcini în gospodărie, numai aşa se dezvoltă în ei simţul răspunderii. Dacă vom face şi cel mai mic lucru în locul lor, există pericolul ca la maturitate să devină nişte adulţi care nu îşi asumă responsabilitatea pentru nimic, nu simt greutatea acţiunilor lor. Decid cu uşurinţă în probleme importante, dar nu acordă atenţie consecinţelor.

Educarea răspunderii - De la 4 ani: adunarea jucăriilor, udarea plantelor. De la 5 ani: aşezarea mesei, ştersul prafului, măturatul, curăţirea pantofilor. De la 8 ani: spălatul vaselor, curăţitul camerei de copii, îngrijirea fratelui mai mic. De la 10 ani: hranirea animalelor, cumpărături. De la 12 ani: ajutor la spălatul vaselor, curăţenie.

Toată responsabilitatea copiilor este responsabilitatea părinţilor. Dacă un părinte nu îşi învaţă propriul copil să fie responsabil.. cum va învăţa el asta? Desigur.. în multe cazuri copii fără părinţi sau cei care îşi pierd părinţii la o vârstă fragedă învaţă singuri să fie responsabili.

3 comentarii:

  1. E greu să ai responsabilități.Cu atât mai mult pentru generația noastră.Fetele se trezesc măritate că nu știu ține o cratiță în mână și băieții că nu știu lega un scutec.Da,asta ține de formarea omului de mic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna imi poti vizita si mie BLOGUL ? Este nou si ma stradui foarte mult la el .
    P.s. Imi place blogul tau

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna imi poti vizita si mie BLOGUL ? Este nou si ma stradui foarte mult la el .
    P.s. Imi place blogul tau

    RăspundețiȘtergere